Gelir Vergisi Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
07.12.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7194 Sayılı Dijital Hizmet Vergisi İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenlemeler bu bültenimizin konusunu oluşturmaktadır. Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan söz konusu düzenlemeler Kurumlar Vergisi mükellefleri için de geçerlidir.
Gelir Vergisi Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler aşağıda açıklanmıştır.
– Gelir Vergi Kanunu’nun 103’üncü maddesinde yapılan değişiklik ile gelir vergisi tarifesine yeni bir dilim daha eklendi. % 40 oranında vergilendirmeyi içeren bu dilim, mevcut dört dilimden sonra elde edilen 500 bin TL’nin üzerindeki gelirler için uygulanacak. Ancak kanunun bu maddesinin yürürlüğüne ilişkin olarak 01.01.2019 – 31.12.2019 arası ücret gelirlerine eski tarife uygulanacak olup, 01.01.2019 – 31.12.2019 arası ücret dışı gelirlere ise yeni tarife uygulanacaktır.
– 01.2020 tarihinden itibaren, Gelir Vergisi tarifesinin 4’üncü diliminde yer alan 500 bin TL tutarı aşan tek işverenden tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücret geliri olan ücretlilerin bu gelirlerini yıllık beyanname ile beyan etme zorunluluğu getirilmiştir.
– İşverenlerce, çalışanlara 01.01.2020 tarihinden itibaren (taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda) toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla ilgili diğer ödeme araçları temin edilerek verilecek günlük 10 TL’ye kadar taşıma bedelleri gelir vergisinden istisna edilmiştir. Söz konusu tutarın üzerindeki ödemeler ile toplu taşıma kartı haricinde nakden yapılan ödemeler ise ücret olarak kabul edilerek vergilendirilecektir.
– Spor yarışmalarını yöneten profesyonel hakemlere ödenen ücretlerde uygulanan istisna kaldırılmış olup sadece amatör spor yarışmalarını yöneten hakemlere ödenen ücretlerde uygulanan istisna devam edecek. (Basketbol ve voleybol spor dallarının en üst liglerinde görev alanların ki hariç)
– Gelir Vergisi Kanunu’nun 18’inci maddesi kapsamında serbest meslek kazançlarından Telif kazançlarının01.2020 tarihinden itibaren gelir vergisi tarifesinin 4’üncü diliminde yer alan tutarın 500 bin TL’yi aşması halinde istisnadan faydalanmayarak, beyanname verme yükümlülüğü getirilmiştir.
– Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç ve serbest meslek kazancından indirilecek giderleri düzenleyen maddelerinde, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması ve çeşitli şekilde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç işletmelerin kiraladıkları ve satın aldıkları binek otomobiller için yapılan giderlere kısıtlama getirmiştir.
Kiralamalarda, 01.01.2020 tarihinden itibaren verilecek Gelir ve Kurumlar Vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere her bir binek araç için kira bedelinin 5.500,00 TL’ye kadarlık kısmı kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacak, bu tutarı aşan kısım vergi matrahının tespitinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak kabul edilecektir.
01.01.2020 tarihinden itibaren satın alınan binek araçlara ilişkin ÖTV ve KDV’nin en fazla 115.000,00 TL’si gelir ve kurumlar vergisi kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecektir.
Binek araçlarına ait genel giderlerin (yakıt, sigorta, tamir-bakım vb.) 01.01.2020 tarihinden itibaren en fazla %70’i kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilecek, %30’luk kısım kanunen kabul edilmeyen gider olarak kabul edilecektir.
Satın alınan binek araçlarına ait amortisman giderleri, ÖTV ve KDV hariç ilk iktisap bedeli 135.000 TL’yi, söz konusu ÖTV ve KDV’nin maliyet bedeline eklendiği veya binek aracının ikinci el iktisap edildiği durumlarda 250.000 TL’yi (250.000 TL üzerindeki her bir araç için) aşması durumunda en fazla bu tutarlar üzerinden ayrılması gerekmektedir.
Yukarıda yer verilen gider kısıtlamaları ile ilgili yürürlük tarihi, “Kanunun yürürlük tarihi olan 01.01.2020 tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemi gelir ve kazançlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde uygulanacaktır” şeklinde belirtilmesine rağmen, ilgili binek otolarının iktisap tarihi ile ilgili bir belirleme olmadığı, yani Kanunun geçerlilik tarihinden önceki dönemlerde iktisap edilen binek araçların durumuna ilişkin bir açıklama yapılmadığı için bunlarla ilgili uygulamanın nasıl olacağı belirsizdir. Dolayısıyla bu tereddütlü durumun genel tebliğ ile açıklığa kavuşturulması gerekir.
– Vergiye uyumlu mükelleflere tanınan %5’lik vergi indirimi uygulamasından yararlanma şartları yumuşatıldı. Kanunda geçen; beyan edilen vergilerin ödenmesindeki ödenmiş olma şartı kaldırılarak ödeme koşulu, gelir ve kurumlar vergisi verilme süresine çekilmiştir. Ayrıca maddede geçen vergi beyannameleri ibaresi kaldırılarak hangi beyannameler olduğu belirtilmiştir.
– Gelir Vergisi Kanunu’nun 16’ncı ve 94’üncü maddelerinde yapılan değişiklikle Kanunun yayımı tarihi itibariyle Avukatlık Kanunu uyarınca karşı tarafa yükletilen vekalet ücretlerinde (icra ve iflas müdürlüklerinde yatırılanlar dahil) ücreti ödeyenler tarafından tevkifatın yapılma zorunluluğu getirilmiştir.
Saygılarımızla,
0 Comments