Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler
07.12.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 7194 Sayılı Dijital Hizmet Vergisi İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Vergi Usul Kanunu’nda yapılan düzenlemeler bu bültenimizin konusunu oluşturmaktadır.
Vergi Usul Kanunu’nda Yapılan Değişiklikler aşağıdaki belirtilmiştir.
– Vergi Usul Kanunu’nun 160’ıncı maddesinden sonra gelmek üzere 160/A maddesi eklenmiştir. Eklenen bu madde ile mevcut kayıtlı mükelleflerin, mükellefiyet süreleri, aktif yapıları, öz varlık durumları, ödedikleri vergiler ve çalışan sayıları ile vergisel yükümlülüklerin yerine getirilip getirilememe gibi vergisel uyum seviyelerini yönelik Hazine Ve Maliye Bakanlığı’nca yapılan tespit ve analizlere göre riskli mükellefler olarak değerlendirilenlerin (sahte belge düzenleme riski yüksek olan mükellefler) mükellefiyet kayıtları terkin
– Vergi Usul Kanunu’nun İzaha Davet uygulamasına yönelik izahta bulunma ve beyanname verme ile ödeme süreleri 15 günden 30 güne çıkarılmıştır. Ayrıca; sahte belge veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullananların izaha davet müessesesinden yararlanabilmesi için aranan üst sınır 100 bin Türk Lirasına çıkarılmıştır.
– Vergi Usul Kanunu’ndaki tüm cezalarda (vergi ziya, usulsüzlük ve özel usulsüzlük) ilk defa işlenip işlenmediğine bakılmaksızın indirim oranı %50 olarak belirlenmiştir. Ayrıca uzlaşmalar da indirim kapsamına alınmış olup, uzlaşılan vergi cezalarında da bu Kanunun 376’ıncı madde kapsamında indirim hakkı getirilmiştir.
– Vergi Usul Kanunu’nun mülga 379’uncu maddesi, Kanun Yolundan Vazgeçme başlığı ile yeni bir uygulama getirilerek yeniden düzenlenmiştir. Yargılama aşamasındaki mükelleflerin, istinaf veya temyiz aşamasındaki davalarından vazgeçmeleri halinde, birinci mahkemede verilen karara göre dava edilen verginin veya cezanın bir kısmı veya tamamından vazgeçilmesi ve idarece de ihtilafın sürdürülmemesi konusunda düzenleme yapılmıştır. Bir nevi mükelleflerin yargı aşamasında da yargı yolundan vazgeçerek idare ile uzlaşmaya gidebilmeleri sağlanmaktadır. Danıştay’ın bozma kararı üzerine verilen kararlar kapsam dışıdır. İlk derece mahkemesinin kararına göre davanın idare veya mükellef lehine olma durumlarına göre tahakkuk eden vergiler indirimli şekilde ödenir.
Saygılarımızla,
0 Comments