Kısa Çalışma Ödeneğinden Normal Çalışmaya Dönen İşverenlere SGK Prim Desteği Hakkında
28.07.2020 tarihli ve 31199 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7252 sayılı Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 4’üncü maddesi ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen Geçici 26’ncı madde ile; kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda 31.12.2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle prime esas kazancın alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında SGK prim desteği getirilmiştir.
Söz konusu SGK prim desteği, 01.08.2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan 27.08.2020 tarih ve 2020/35 sayılı Genelge ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.
Prim desteğinden yararlanılmasına ilişkin usul ve esaslar şu şekildedir;
– 01.07.2020 öncesi kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği başvurusunun olması,
– Kısa çalışma ödeneğinin ve nakdi ücret desteğinin sonlandırılarak normal çalışmaya dönülmesi,
Bu kapsamdaki işyerleri; bu sigortalılardan dolayı 31.12.2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın/nakdi ücret desteğinin sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle, kısa çalışma ödeneği/nakdi ücret desteği alınan aylık ortalama gün sayısı kadar, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan işçi ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında prim desteği sağlanacaktır.
Destekten Yararlanılması Genel Şartlar
a) Covid-19 kaynaklı zorlayıcı sebep nedeniyle kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği faydalanması ve normal çalışmaya dönülmesi,
b) Özel sektör işvereni olması (kamu işyerleri, ihale kapsamında olan özel sektör işyerleri ve ev hizmetleri kapsam dışıdır)
c) Aylık prim ve hizmet belgesinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin süresi içerisinde 07252 kanun numarası seçilmek suretiyle verilmesi, gerekmektedir.
Destek Süresi
Destek, 31.12.2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren 3 ay süreyle ve her bir ay için;
– Kısa çalışma ödeneği alan her bir sigortalı için kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısı,
– Nakdi ücret desteğinden yararlanan her bir sigortalı için nakdi ücret desteği aldığı aylık ortalama gün sayısı, kadar yararlanacaktır.
Örnek: Kısa çalışma ödeneğinden Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında faydalanan ve 31.08.2020 tarihinde sonlanan bir işyerinin sırasıyla faydalandığı gün sayısı 10, 15, 15, 15, 12 olması halinde bu kişinin ortalama gün sayısı;
10 + 15 + 15 + 15 + 12 = 67/5 =13,4 = 13 gün olacaktır.
Bu çalışan Eylül, Ekim ve Kasım aylarından 13 gün süre ile prim desteğinden faydalanacaktır.
Faydalanacağı Destek Tutarı
Destek, destek kapsamındaki kişi ve gün sayısına ilişkin prime esas kazancın alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primleri tutarındadır.
Örnek: Destek kapsamına giren sigortalı (M)’nin 2020/Ağustos, Eylül ve Ekim ayları için destekten yararlanacağı, ilgili aylarda kısa çalışma ödeneği aldığı, aylık ortalama gün sayısının 20 olduğu ve bu aylarda prim ödeme gün sayısının 30, prime esas kazancının da 3.000,00 TL olduğu varsayıldığında;
Her ay için;
3.000,00 x % 37,5 = 1.125 TL destek öncesi işverence ödenmesi gereken sigorta primi ve işsizlik sigortası primi tutarı,
20 x 98,10= 1.962 x % 37,5 = 735,75 TL destekten yararlanılacaktır.
Bu durumda, destek sonrası işveren tarafından ödenmesi gereken prim tutarı; 1.125 – 735,75 = 389,25 TL olacaktır.
Başvuru Şekli
4447 sayılı Kanunun Geçici 26’ıncı maddesi kapsamına giren sigortalılardan dolayı prim desteğinden yararlanılabilmesi için, işverenlerce e-SGK kanalıyla başvuruda bulunulması gerekmektedir.
İşverenlerce kapsama giren sigortalılara ilişkin yapılacak başvurular, www.sgk.gov.tr adresinden giriş yapılmak suretiyle erişilen “e-SGK/İşveren/İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranlarında yer alan “07252 4447 Sayılı Kanun Geçici 26. Madde Desteği” menüsü vasıtasıyla yapılacaktır.
Aylık Ortalama Gün Sayısının Hesaplanması
– Bu destek kapsamındaki aylık ortalama gün sayısı, kısa çalışma ödeneği ödeme gün sayısı ile kısa çalışma süresi esas alınmak suretiyle belirlenir. Kısa çalışma süresi gün sayısı, 01.07.2020 tarihinden önce yapılan ilk ödemenin başlama ve bitiş tarihi (bu tarihler dahil) arasındaki takvim gün sayısı ile Cumhurbaşkanı Kararlarıyla uzatılan döneme ilişkin kısa çalışma başlama ve bitiş tarih aralığındaki takvim gün sayısının toplamından oluşan gün sayısıdır. Kısa çalışma ödeme gün sayısı da Kısa Çalışma Süresi içinde kısa çalışma ödeneği olarak ilgiliye yapılan net ödeme gün sayısı toplamıdır. Kısa çalışma ödeneği aylık ortalama gün sayısı, Kısa Çalışma Ödeneği Ödeme Gün Sayısının 30 gün ile çarpımı sonucu elde edilen tutarın Kısa Çalışma Süresi Gün Sayısına oranı ile elde edilir.
– Nakdi ücret desteğinden yararlandırılan sigortalının nakdi ücret desteği süresi gün sayısı, nakdi ücret desteği olarak ödeme yapılan ayların takvim gün sayısı toplamından oluşan gün sayısıdır. Nakdi ücret desteği ödeme gün sayısı da Nakdi Ücret Desteği Süresi içinde nakdi ücret desteği olarak ilgiliye yapılan net ödeme gün sayısı toplamıdır. Nakdi ücret desteği aylık ortalama gün sayısı, Nakdi Ücret Desteği Ödeme Gün Sayısının 30 gün ile çarpımı sonucu elde edilen tutarın Nakdi Ücret Desteği Süresi Gün Sayısına oranı ile elde edilir.
– Kısa çalışma veya nakdi ücret desteği süresi gün sayısı toplamı 30 günden daha az olan hallerde ödeme yapılan gün sayısı toplamı Aylık Ortalama Gün Sayısı olarak esas alınır.
– Kısa çalışma ödeneğinden yararlananların nakdi ücret desteğinden de yararlandığı hallerde Aylık Ortalama Gün Sayısı, kısa çalışma süresi ve nakdi ücret desteği süresi gün sayısı toplamı ile ödenek ödeme gün sayısı toplamları alınmak suretiyle belirlenir.
– Cumhurbaşkanı Kararlarıyla uzatılan kısa çalışma uygulamasından en az bir gün süreyle yararlananlar için kısa çalışmanın sona erdiği tarih olarak Cumhurbaşkanı Kararlarıyla uzatılan kısa çalışma uygulamasından yararlanılan kısa çalışma bitiş tarihi esas alınır.
– Aynı ayda birden fazla işyerinde çalışıyorken kısa çalışma ödeneği/nakdi ücret desteği uygulamasından yararlanılan sigortalılar için hesaplanan Aylık Ortalama Gün Sayısı kadar her iki işveren de teşvik hükümlerinden yararlanabilir.
– Teşvik uygulamasından yararlanılan dönemde aynı sigortalı için kısa çalışma ödeneği veya nakdi ücret desteği ödenmez.
Diğer Hususlar
– Bu destekten yararlanan işverenler, bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için 5510 sayılı Kanunda ve diğer kanunlarda yer alan diğer sigorta primi indirimi, teşvik ve desteklerden yararlanamaz.
– Bu kapsamda işverene sağlanan sigortalı hissesine karşılık gelen destek tutarının sigortalıya ödenmesi, sigortalı tarafından işverenden talep edilemez.
– 07252 sayılı Kanun türü seçilerek verilen belgelerden dolayı prim borcu olup
olmadığına bakılmaksızın destek tutarından yararlanılacaktır.
– Bu destekten yararlanılan ve İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanan tutarlar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmaz.
– Bu destekten yararlanmakta olan işyerinin, farklı bir sosyal güvenlik merkezi görev alanına giren başka bir adrese nakli halinde, prim desteğinden yararlanılan sigortalılardan dolayı, üç aylık destek süresi aşılmamak kaydıyla kalan süreler için yararlanması mümkün bulunmaktadır.
Konuya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesine buradan ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
0 Comments