Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde KDV Tevkifatı Uygulamalarına Yönelik Değişiklikler Yapıldı
Resmi Gazete’de 16.02.2021 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 35 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile KDV tevkifatı uygulamalarında çeşitli değişiklikler yapılmıştır.
Tebliğe göre yapılan değişiklikleri ana hatları itibari ile özetlemek gerekirse;
– Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1.) bölümünün üçüncü paragrafının (b) bendinde yer alan belirlenmiş alıcılar kısmında “-Bankalar,” satırından sonra gelmek üzere aşağıdaki satırlar eklenmiştir:
- Sigorta ve reasürans şirketleri,
- Sendikalar ve üst kuruluşları,
- Vakıf üniversiteleri,
- Mobil elektronik haberleşme işletmecileri,
– Daha önceden sadece belirlenmiş alıcılara yapılan yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetlere tevkifat uygulanmaktayken 01.03.2021 tarihinden sonra belirlenmiş alıcılara ek olarak KDV mükelleflerine (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir) yapılan ve KDV dahil bedeli 5 milyon TL ve üzerinde olan yapım işleri ile bu yapım işleriyle birlikte ifa edilen mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri de tevkifat kapsamına alınmıştır.
Ayrıca önceden 3/10 olan tevkifat oranının 4/10 olarak uygulanacağı belirtilmiştir.
– Belirlenmiş alıcılara karşı ifa edilen makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetlerindeki tevkifat oranı 5/10’dan 7/10’a çıkarılmıştır.
– KDV mükellefleri ile belirlenmiş alıcılara yapılan fason tekstil ve konfeksiyon işleri, fason çanta ve ayakkabı dikim işleri ile fason iş yaptıracak olanlara, fason iş yapacak işletmeleri ve fason iş yapacak işletmelere, fason iş yaptıracak olanları temin etmek suretiyle yapılan aracılık hizmetlerinde tevkifat oranı 5/10’dan 7/10’a çıkarılmıştır.
– KDV mükellefleri ile belirlenmiş alıcılara yapılan temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmeti alımlarında tevkifat oranı 7/10’dan 9/10’a çıkarılmıştır.
– Daha önceden sadece servis taşımacılığı hizmeti KDV tevkifatına dahil iken 01.03.2021’den sonra yük taşımacılığı hizmeti de KDV tevkifatı kapsamına alınmıştır. Servis taşımacılığı eskiden olduğu gibi 5/10 oranında tevkifata tabi olması durumu değişmedi ancak yeni gelen yük taşımacılığı hizmetinin 2/10 oranında tevkifata tabi olarak uygulanacağı belirtilmiştir. Yük taşımacılığında kargo işletmeciliği yetki belgeli firmalar tevkifattan istisna tutulmuş yani kargo işletmeciliği yetki belgesine sahip firmaların kargo taşıması durumunda yük taşımacılığı tevkifatı uygulanmayacaktır.
Ayrıca taşımacılık hizmetini yüklenen bir firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devretmesi durumunda, taşımacılık hizmetini alan tarafından bu kapsamda tevkifat yapılmayacağı ancak taşımacılık hizmetini yüklenen firma tarafından, taşımacılık hizmetini fiilen ifa eden firmadan alınan hizmet için KDV tevkifatı uygulanacağı belirtilmiştir.
– Belirlenmiş alıcılara karşı ifa edilen baskı ve basım hizmetlerinde tevkifat oranı 5/10’dan 7/10’a çıkarılmıştır.
– Değişiklikten önce sadece 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlara yapılan ve tebliğde belirtilmeyen diğer bütün hizmetlerde KDV tevkifatı yapılırken 01.03.2021’den sonra kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, döner sermayeli kuruluşlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları ile kalkınma ajansları da eklenmiş ve yapılan diğer bütün hizmetlere KDV tevkifatı uygulanacağı belirtilmiştir. Bu hizmetlerde yapılan 5/10 tevkifat oranı aynı kalmıştır.
– Kamu Özel İş Birliği Modeli ile Yaptırılan Sağlık Tesislerine İlişkin İşletme Döneminde Sunulan Hizmetlerde yapım işlerinde uygulanan 3/10 KDV tevkifatı 4/10’a; temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetlerinde uygulanan 7/10 KDV tevkifat oranı ise 9/10’a yükseltilmiştir.
– KDV mükellefleri ile belirlenmiş alıcılar tarafından, mal veya hizmetlerin tanıtım ve pazarlamasına yönelik her türlü ticari reklam hizmet alımlarında (reklama ilişkin danışmanlık, reklamın planlanması, reklam içeriğinin hazırlanması ve tasarımı, reklamın yayımlanması gibi reklama yönelik hizmetler dahil) 3/10 oranında KDV tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir.
– KDV mükellefleri tarafından Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğüne yapılan ve Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün teslimlerde 2/10 oranında KDV tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir.
– Tevkifatlı işlemlere ilişkin matrahta değişiklik olduğunda uygulamanın nasıl yapılacağı ve ile fazla veya yersiz tevkif edilen vergilerin iadesi hususu ile ilgili örnekler Tebliğ’de yeniden tanzim edilmiştir.
– Tevkifat uygulamasından doğan KDV iade alacaklarının yapılabilmesi için satıcının tevkifat uygulanamayan KDV tutarını 1 nolu KDV beyannamesi ile beyan etmesi, alıcının da tevkif edilen KDV tutarını 2 nolu KDV beyannamesi ile beyan etmesi gereklidir. 01.03.2021 tarihinden önce iade taleplerinin yerine getirilmesinde alıcının tevkif edilen KDV tutarını 2 nolu KDV beyannamesi ile beyan ve tahakkuk ettirmesi yeterliydi ancak yeni düzenleme ile ödenmiş olma şartı getirilmiştir.
– Tevkifat uygulamasından kaynaklanan iade taleplerinde, mahsup ve nakden iade uygulamalarına ilişkin açıklamalara KDV Genel Uygulama Tebliğinde değişiklik yapılmasına dair 35 seri nolu KDV tebliği ile getirilen değişiklikler eklenerek güncellenmiştir.
Tebliğ, 1 Mart 2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecektir.
İlgili tebliğin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğine ise buradan ulaşabilirsiniz.
Saygılarımızla,
0 Comments